Recept na champurrado, tradiční kukuřično-čokoládový nápoj

Venku je zima, šedivo, nevlídno, a to nejen u nás v České Republice, ale v tomto období i na mnoha místech Mexika. Není tedy divu, že především kolem Vánoc se Mexičani rádi zahřejí champurradem. Jedná se o čokoládovou verzi atole, tedy tradičního hutného nápoje z kukuřice, na kterém si místní pochutnávají už po staletí, z dob dávno před přijezdem Evropanů.

A takové champurrado si velice snadno můžete připravit i vy, protože suroviny buď lehce seženete i v České Republice, nebo v krajním případě je lze nahradit. Takže tady je ten slibovaný recept.

Na tři hrnky champurrada budete potřebovat:

  • hrudku piloncilla. Pokud jste si ho zrovna nedovezli z Mexika jako já, můžete nahradit třtinovým cukrem, protože upřímně nevím, kde a jestli vůbec tuhle ztuhlou štávu z cukrové třiny lze v ČR sehnat. Množství záleží na tom, jak moc máte rádi sladké, tzn představte si, kolik lžiček cukru si dáte do hrnku kafe nebo čaje, a vynásobte si to třema. Kdybych si tohle na začátku uvědomila (a neřídila se otrocky receptem), nebylo by to nakonec tak sladký a nemusela bych to pořád ředit :)
  • skořici. Tradičně se používá větvička v celku, ale i ta mletá postačí. Opět dávejte podle chuti, aby to hezky vonělo :)
  • hvězdičku badyánu
  • trochu hřebíčku. Kolik ho tam dáte, zálěží stejně jako u skořice na vaší chuti :)
  • hrudku čokolády. Já jsem použila ručně vyráběnou čokoládu, kterou mi dovezl kamarád z Oaxacy, do níž se nepřidává mlíko ani nic jinýho, ale klidně můžete použít v ČR běžně sehnatelnou čokoládu s vysokým obsahem kakaa (asi bych se akorát vyhla takové té klasické mléčné „čokoládě“, ve které je všechno, kromě té čokolády).
  • 1 hrnek vody
  • 1/2 – 1 hrnek kukuřičné mouky. I když pro spustu lidí je kukuřičná mouka novinka, dnes není problém ji sehnat v lepších supermarketech, já ji kupuju v mexickém obchůdku na Českomoravské. Jestli dáte půl hrnku, tři čtvrtě nebo celý, ovlivní, jak moc husté bude vaše champurrado.
  • 2 hrnky mlíka

DSCN2869

Jak na to:

Je to jednoduchý!

  1. Nejlépe na parní lázni (nebo v pískáčku, jako já) povaříte v hrnku vody piloncillo/třtinový cukr, skořici, badyán a hřebíček, tak 5-10 minut, aby se koření hezky rozvonělo.  DSCN2878
  2. Opatrně vyndáte koření a vložíte čokoládu. Povaříte, dokud se nerozpustí a nevytvoří se vám čokoládová kaše.20151221_132302[1]
  3. Přisypte kukuřičnou mouku. Dál míchejte na mírném ohni.20151221_132919[1]
  4. Vlijte do směsi mlíko a povařte 10 minut, dokus směs nezhoustne. Výsledek by neměl být ani tak hustý jako třeba krupicová kaše, ale ani tak řídký jako by byla pouze rozpuštěná čokoláda v mléce.20151221_133137[1]

PS.  Je zpočátku vaše champurrado příliš sladké (jako to moje :) )? Přilejte  mlíko. Příliš řídké (jako to moje :) )? Přidejte kukuřičnou mouku. Málo voní po skořici (jako to moje :D )? Přidejte trochu té mleté. Všechno se dá napravit :)DSCN2880

Tak co vy na to? Podařilo se vám champurrado a chutnalo?

 

Reklamy

One thought on “Recept na champurrado, tradiční kukuřično-čokoládový nápoj

  1. Pingback: 12 tradičních mexických nápojů | Mnoho tváří Mexika

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s