12 tradičních mexických nápojů

Každý už asi někdy vyzkoušel tequilu a pár znalců si pochvaluje i mezcal. Ale víte vlastně, jaký je mezi nimi rozdíl? A víte, že existuje mnoho dalších tradičních nápojů, alkoholických i nealkoholických, kterými se Mexičani můžou pochlubit světu?

1) Ovocné štávy
Tradiční nápoj,kterým se zapíjí oběd a který se pije i během celého dne, jsou různé čerstvé ovocné štávy. recept je jednoduchý: vezmete své oblíbené ovoce (nejčastější jsou limetky, meloun, žlutý meloun, papája, guayava, mango nebo třeba okurku), rozmixujete ho (v případě limetek vymačkáte šťávu), podle chuti osladíte a vmícháte studenou vodu a případně i led. Hotovo :)

14082011240

zapíjíme jídlo ovocnou šťávou, v tomto případě z manga. Sierra Norte de Puebla. 2011

2) Agua de Jamaica
Doslova „voda z Jamajky“ je variace na ovocné šťávy- s tím rozdílem, že k přípravě se nepoužívá ovoce, ale květ ibišku. Ten se totiž zalije horkou vodu, osladí se, nechá se vylouhovat a vychladnout, scedí se a výsledný silný nálev se případně zředí vychlazenou vodou. Osvěžující :)

670px-Make-Agua-De-Jamaica-Step-5

Agua de Jamaica. Zdroj: http://www.wikihow.com

3) Agua de horchata
Další studený nápoj na bázi rýžové mouky, cukru, skořice, vanilky a někdy i mléka. Vodám z „horčaty“ i „Jamajky“ a ovocným štávám se dohromady říká aguas frescas, tedy „čerstvé vody“. Tím je myšlen především fakt, že jsou ..čerstvé :), bez konzervantů, a proto je v supermarketu nekoupíte (pokud se teda nespokojíte s náhražkou v prášku). Připravují se doma (součástí každé domácnosti je pořádný stolní mixér, žádné tyčové napodobeniny), u pouličních stánků nebo někdy v restauracích. Poslední dobou jsou ovšem bohužel často nahrazovány slazenými nápoji typu Coca Cola.

4) Café de olla
Především jižní oblasti Mexika (dnes státy Veracruz, Chiapas, Puebla a Oaxaca) se už od počátků 19. století ukázaly jako vhodné pro pěstování kávovníku. A právě tam, především ve venkovských oblastech se pije Café de olla, tedy „Káva z hrnce“: ve velkém hliněném se povaří nahrubo semletá káva se skořicí a sladkým piloncillem, tedy tuhou melasou ze štávy z cukrové třtiny.

xafe de oola

Café de olla zdroj: http://www.marcobeteta.com

5) Kakao/ Horká čokoláda
Když si ráno připravujete Nesquic, jen málokdy si asi uvědomíte, že vlastně pijete slazenou napodobeninu nápoje, který se v oblasti Mexika a střední Ameriky pije už více než 3000 let. Vyrábí se z kakaových bobů a tradičně se připravuje s vodou, a nově i s mlékem. Tady v Mexiku se mu říká chocolate caliente, tedy horká čokoláda. V předkolumbovských dobách se kako pilo hořké a na bázi vody: zvyk sladit kakao zavedli až Evropané a přidávání mléka místo vody je taky poměrně nová praktika.

6) Pozol
Původní nápoj z kakaa a kukuřice, oblíbený především mezi indiánským obyvatelstvem v Chiapasu, díky svým osvěžujícím a žízeň zahánějícím vlastnostem. Původně se pil vlažný a bez cukru, ale postupem času se především ve větších obcích a městech začal sladit a podávat vychlazený. Tradičně podávaný v jícaře, vydlabané tykvi kalebasa.

DSCF2090

Pozol v tradiční nádobě Jícara. Tuxtla Gutiérrez, Chiapas. 2014

7) Atole
Kukuřičný nápoj pocházející už z předkolumbovských dob, oblíbený především v zimních obdobích, protože se pije teplý. Neobejdou se bez něj žádné Vánoce, často se jím zapíjí kukuřičné “knedlíky“ tamales. Může mít různé příchutě, ať už se jedná o ovocné verze, nebo třeba velice oblíbené čokoládovo-skořicové champurrado. Na recept, jak si takové champurrado udělat i doma, se můžete podívat zde.

RSCN7733

Prodej atole z guayavy a champurrada na trhu. Arteaga, Coahuila. 2015.

8) Tepache
Jedná se o mírně zkvašenou štávu pocházející nejčastěji z ananasů, ale i jiných druhů ovoce, podobající se moštu. Obsah alkoholu nepřesahuje 1%. I tento nápoj byl známý už původním obyvatelům.

10881347_10153446588794638_820248808_n

Prodej tepache na trhu. Saltillo, Coahuila. 2015

9) Mezcal
Mezcal je pálenka ze zkvašené štávy sukulentu agáve, kterému se občas říká stejně jako zmíněnému nápoji. Proces destilace přivezli v 16. století až kolonisté ze Španělska, do té doby místní kořalku neznali. Mezcal se vyrábí v 8 státech ve středním a jižním Mexiku, proslulý je hlavně ten z Oaxaky. Jeho chuť je výrazná, „vyuzená“, a v některých případech se pro lepší chuť přidává do lahve červ, který se nachází přímo v agáve.

DSCN6092

10) Tequila
Tuto proslavenou mexickou pálenku asi už všichni někdy vyzkoušeli, nicméně ne každý bude vědět, že tequila je vlastně druh mezcalu. Jak se tedy od jiných druhů mezcalu odlišuje? Především původem (původně byla tequila ze stejnojmenného města Tequila a okolí ve státě Jalisco, i když v současnosti můžou pod tímto označením vyrábět i palírny ve 4 dalších státech), dále zpracováním (o proti tradičním formám mezcalu je tequila především průmyslově vyráběná), a její chuť je čistší, neutrálnější.

DSCN6102

Kolik tequil si dáš, tolika jazyky mluvíš a tolikrát jsi člověkem :) Muzeum Tequily. DF. 2014

11) Pulque
Takový kaktusový burčák :). Mírně alkoholický nápoj (kolem 8% alkoholu), který se získává zkvašením štávy z Agáve, tedy toho samého sukulentu potřebného pro výrobu tequily a mezcalu. Rozšířený je hlavně ve středním Mexiku ve studenějších horských oblastech, proslulý je hlavě ten ze státu Hidalgo. Po staletí ho pili už Mexikové, původní obyvatelé náhorní plošiny, ale jeho konzumace byla povolená jenom u starců. Konzistence je hutná a „lepkavá“, přírodní chutná lehce nahořkle a nakysle, ale existuje mnoho sladkých příchutí (já doporučuju guayavu, mango nebo tvaroh).

DSCN5664

Pulquería (tedy míste,kde se prodává pulque) Insurgentes. DF. 2014

12) Michelada
V případě michelády se cizinci v Mexiku většinou dělí na dvě skupiny: ti, kterým velice chutná (a já se mezi ně hrdě počítám :) ), a ti, kteří si prakticky odplivávají s tím, že v životě nikdy nic tak hnusného nepili. O co jde? Jde o nápoj připravený z piva, soli, limetkové šťávy a různých druhů omáček (třeba ta worchesterská, Tabasco nebo Maggi), pálivé papričky v prášku a ledu. Pokud do toho nalejete ještě rajčatový džus s přichutí mušlí Clamato, máte z toho nápoj zvaný.. Clamato! Navíc existují varianty i s krevetami i sušeným masem. Místo piva lze pro nealkoverzi použít minerální vodu.

DSCN7244

Vytuněné Clamato s krevetami, sušeným masem, celerem, omáčkou chamoy….La Paz, Baja California Sur. 2015

 

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s